Criza gazelor în UE – salvarea lui Putin în Ucraina?

Președintele Vladimir Putin mizează acum pe faptul că prețurile ridicate ale energiei și posibilele penurii din această iarnă vor convinge Europa să forțeze Ucraina să încheie un armistițiu, în condițiile Rusiei, potrivit unei analize Reuters.

Aceasta, spun două surse rusești familiare cu gândirea Kremlinului, este singura cale spre pace pe care Moscova o vede, având în vedere că Kievul spune că nu va negocia până când Rusia nu va părăsi întreaga Ucraină.

Putin se bazează pe criza gazelor în Europa

„Avem timp, putem aștepta. Va fi o iarnă dificilă pentru europeni. Am putea vedea proteste, tulburări. Unii lideri europeni s-ar putea gândi de două ori înainte de a continua să susțină Ucraina și s-ar putea gândi că este timpul pentru un acord.”, a declarat o sursă apropiată autorităților ruse, care a refuzat să fie numită pentru că nu este autorizată să vorbească cu presa.

O a doua sursă apropiată Kremlinului a declarat că Moscova crede că poate detecta deja unitatea europeană șovăitoare și se așteaptă ca acest proces să se accelereze pe fondul greutăților din timpul iernii.

„Va fi foarte greu dacă războiul se va prelungi până în toamnă și iarnă. Așa că există speranța că ei vor cere pacea”, a declarat sursa.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Kremlinului, care neagă că Rusia folosește energia ca armă politică, la o solicitare de comentarii. Ucraina și cei mai fermi susținători occidentali ai acesteia spun că nu au planuri de a ceda, iar oficialii americani, vorbind sub protecția anonimatului, spun că până acum nu văd semne de clintire a sprijinului pentru Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter adresat ucrainenilor cu ocazia zilei lor naționale, a declarat: „UE a fost alături de voi în această luptă încă de la început. Și vom fi atâta timp cât va fi nevoie”.

Ucraina este spijinită de Occident

Sprijinit de miliarde de dolari în ajutoare militare americane și occidentale, de formare și de schimbul de informații, și având în spate o serie de atacuri de ridicare a moralului asupra unor ținte rusești de profil înalt, Kievul crede că are o șansă de a schimba faptele de pe teren.

„Pentru ca negocierile cu Rusia să devină posibile, este necesar să se schimbe status quo-ul de pe front în favoarea Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat Mykhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, pentru Reuters.

Forțele ucrainene au zădărnicit încercările rusești de a cuceri capitala Kiev și al doilea oraș Harkov; au distrus și perturbat în mod regulat liniile de aprovizionare rusești și au scufundat nava Moskva, nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră, precum și au provocat daune majore unei baze aeriene rusești din Crimeea anexată.

Blocajul geopolitic a dus prețurile energiei la niveluri record. Uniunea Europeană a interzis cărbunele rusesc și a aprobat o interdicție parțială a importurilor de țiței rusesc pentru a pedepsi Moscova pentru „operațiunea militară specială” pe care a lansat-o exact acum șase luni, pe 24 februarie.

„Kremlinul se bazează, bineînțeles, pe posibilitatea ca noi să ne pierdem interesul din cauza propriilor noastre alegeri de la jumătatea mandatului în America, a Marii Britanii care își caută un nou prim-ministru, a Germaniei care este îngrijorată din cauza gazului și a râului Rin care are o adâncime de aproximativ 15 centimetri. Războiul este un test de logistică și un test de voință. Avem noi, în Occident, o voință superioară Kremlinului? Cred că aceasta va fi provocarea”, a declarat generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forțelor armatei americane în Europa.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Wow, superb blog structure! How lengthy have you ever been running a blog
    for? you made blogging look easy. The entire look of your web site is excellent, as well as the content!

    You can see similar here dobry sklep

  2. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good gains. If you know of any please share. Thanks!
    I saw similar article here: Hitman.agency

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *