Lukașenko: „Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu ne putem descurca fără Rusia”

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său Alexandr Lukașenko au lăudat beneficiile cooperării după ce Putin a vizitat Minskul pentru prima dată din 2019, fără a menționa aproape deloc războiul care face ravagii în Ucraina vecină, în cadrul unei conferințe de presă comune.

Forțele rusești au folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra capitalei ucrainene Kiev în februarie, iar în această țară există activitate militară rusă și belarusă de luni de zile. Comandantul forțelor comune ucrainene, Serhiy Nayev, declarase că el crede că discuțiile de la Minsk vor aborda „continuarea agresiunii împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren”.

Dar niciunul dintre jurnaliștii invitați să vorbească nu i-a întrebat pe Putin sau pe președintele belarus Alexander Lukașenko – care a declarat în mod repetat că țara sa nu va fi atrasă în Ucraina – despre război. Aceștia și-au dedicat, la rândul lor, răspunsurile alinierii economice și de apărare tot mai strânse dintre cele două foste state sovietice – deja aliate oficial într-o „Uniune” – și la emoția finalei Cupei Mondiale de fotbal de duminică din Qatar.

„Rusia nu are niciun interes să atragă pe nimeni”, a declarat Putin. „Pur și simplu nu există nicio oportunitate în acest sens”.

Lukașenko, care la un moment dat l-a numit pe Putin „fratele mai mare”, a lăudat Rusia ca pe un prieten care „le-a întins mâna”, furnizând Belarusului petrol și gaze la prețuri reduse. „Rusia se poate descurca fără noi, dar noi nu ne putem descurca fără Rusia”, a spus el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *