Putin și Kim Jong Un s-au întâlnit la cosmodromul Vostocinîi

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său nord-coreean, Kim Jong Un, s-au întâlnit, astăzi, la cosmodromul Vostocinîi din estul Rusiei, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

La întâlnirea dintre aceștia, Putin i-a spus lui Kim „Mă bucur să vă văd. Acesta este noul nostru cosmodrom”, iar liderul de la Phenian a replicat prin intermediul unui translator, mulţumind pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă.

„Vă mulţumim că ne-aţi invitat şi ne-aţi primit, în ciuda programului dumneavoastră încărcat”, a putut fi auzit Kim spunându-i lui Putin.

Cei doi lideri au purtat, apoi, discuţii cu uşile închise timp de mai bine de o oră la Cosmodromul Vostocinîi – centrul rusesc de lansare a rachetelor spaţiale din regiunea Amur, în Extremul Orient rus.

Rusia caută arme pentru războiul din Ucraina

Întrebat dacă dialogul la cel mai înalt nivel se va referi şi la furnizarea de arme nord-coreene către Rusia, Putin a răspuns că vor fi discutate toate problemele. „Vom discuta toate subiectele fără grabă. Avem vreme”, a spus el, după ce declarase deja că partea rusă va ajuta Coreea de Nord la construcţia de sateliţi.

Statele Unite afirmaseră că discuţiile dintre Putin şi Kim ar putea duce la un acord privind tranzacţii cu armament care să sprijine efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, însă, astăzi, reporterilor că nu există planuri ca preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un să semneze documente, dar că vor discuta mai multe aspecte privind cooperarea dintre cele două țări, între care și interacțiunea militară. 

Înaintea întâlnirii preşedinţilor, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Marea Japoniei, a anunţat statul-major interarme sud-coreean, conform agenţiilor de presă internaţionale.

Kim a ajuns în Rusia cu un tren blindat, în prima sa ieşire din Coreea de Nord de la începutul pandemiei de coronavirus.

La precedenta călătorie în străinătate, el se întâlnise tot cu Putin, la Vladivostok, în 2019.

Facebook

Comentarii

188 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *