Putin: Rusia și Coreea de Nord vor extinde relațiile bilaterale

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus liderului nord-coreean Kim Jong Un că cele două țări vor „extinde relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive prin eforturi comune”, a relatat luni presa de stat de la Pyongyang.

Într-o scrisoare adresată lui Kim cu ocazia zilei eliberării Coreei, Putin a declarat că legăturile mai strânse ar fi în interesul ambelor țări și ar contribui la consolidarea securității și stabilității peninsulei coreene și a regiunii nord-est asiatice, a precizat agenția de presă nord-coreeană KCNA.

Rusia extinde relațiile cu Coreea de Nord

Kim i-a trimis, de asemenea, o scrisoare lui Putin în care afirmă că prietenia ruso-nord-coreeană a fost forjată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu victoria asupra Japoniei, care ocupase peninsula coreeană.

„Cooperarea strategică și tactică, sprijinul și solidaritatea dintre cele două țări a ajuns de atunci la un nou nivel este eforturile lor comune de a zădărnici amenințările și provocările forțelor militare ostile”, a spus Kim în scrisoare. KCNA nu a identificat forțele ostile, dar a folosit de obicei acest termen pentru a se referi la Statele Unite și aliații săi.

Kim a prezis că relația de cooperare dintre Rusia și Coreea de Nord va crește pe baza unui acord semnat în 2019, atunci când s-a întâlnit cu Putin. În iulie, Coreea de Nord a recunoscut două „republici populare” separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei ca state independente, iar oficialii au evocat perspectiva ca lucrătorii nord-coreeni să fie trimiși în zonele respective pentru a ajuta în construcții și alte munci.

Ucraina, care se opune unei invazii rusești descrise de Moscova ca fiind o „operațiune militară specială”, a rupt imediat relațiile cu Pyongyang din cauza acestei acțiuni.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *