Putin: Rusia nu va ataca Polonia, Cehia sau statele baltice

Rusia nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La o întâlnire cu piloţi ai forţelor aeriene ruse, Putin a spus că alianţa militară occidentală condusă de SUA s-a extins spre est, către Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, dar că Moscova nu are în plan să atace un stat al NATO.

„Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state”, a asigurat Putin. „Ideea că vom ataca vreo altă ţară – Polonia, statele baltice, şi cehii sunt speriaţi – este un nonsens complet”, a completat preşedintele rus.

Întrebat despre avioanele F-16 pe care Occidentul a promis să le trimită Ucrainei, Putin a afirmat că astfel de aeronave nu vor schimba situaţia din Ucraina.

„Dacă (occidentalii) livrează F-16, şi se discută despre asta şi se pare că antrenează piloţi, acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă”, a spus el.

„Iar noi vom distruge aeronavele la fel cum distrugem astăzi tancuri, vehicule blindate şi alte echipamente, inclusiv lansatoare de rachete multiple”, a adăugat Putin.

Remarcile lui Vladimir Putin au venit după ce mai devreme miercuri ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că respectivele aeronave ar urma să ajungă în Ucraina în lunile care vin.

Ucraina încearcă de câteva luni să obţină avioane F-16, iar ţări precum Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda s-au angajat să-i doneze aceste aeronave de luptă, în timp ce o coaliţie de ţări a promis să contribuie la instruirea piloţilor ucraineni pentru a le putea folosi, aminteşte Reuters. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *