Putin: ”Rachetele ATACMS doar prelungesc agonia Ucrainei”

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat miercuri Statele Unite că ar comite o greșeală furnizând Kievului rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.

El a declarat într-o conferință de presă în timpul unei vizite în China că l-a informat pe președintele Xi Jinping „în detaliu” despre Ucraina. Putin a spus că „factorii externi” și „amenințările comune” au servit doar la consolidarea cooperării dintre Rusia și China, conform Reuters.

Șeful Kremlinului a spus că decizia Washingtonului de a furniza Sistemul de rachete tactice a armatei (ATACMS), a cărui utilizare a fost confirmată marți, de către Kiev, ”prelungește doar agonia” pentru Ucraina.

”În primul rând, acest lucru provoacă, desigur, un rău și creează o amenințare suplimentară. În al doilea rând, vom putea, desigur, să respingem aceste atacuri. Războiul este război”, a spus Putin. ”Dar, cel mai important, îi lipsește în mod fundamental capacitatea de a schimba situația pe linia de contact… Aceasta este o altă greșeală a Statelor Unite.”

Ucraina a cerut în mod repetat Washingtonului, ATACMS, să o ajute să atace și să perturbe liniile de aprovizionare, bazele aeriene și rețelele feroviare din teritoriul ocupat de Rusia. „O greșeală pe o scară mai mare, încă invizibilă, dar de mare importanță, este că Statele Unite devin din ce în ce mai atrase personal în acest conflict. Și nimeni să nu spună că ei nu au nimic de-a face cu asta.”, a spus Putin.

El a menționat că Statele Unite au trimis două grupuri de portavioane în Marea Mediterană ca răspuns la explozia de violență dintre Israel și palestinieni și a spus că a ordonat avioane rusești cu rachete hipersonice Kinzhal să patruleze peste Marea Neagră.

Putin a spus că este bine că Occidentul începe să vorbească despre necesitatea rezolvării crizei din Ucraina prin mijloace pașnice, deși nu a citat exemple.

Rusia a anunțat de mult timp că este dispusă să negocieze, dar numai dacă Kievul acceptă „noile realități”, adică ocuparea de către Moscova a mai mult de o șesime din Ucraina. Kievul insistă în schimb asupra retragerii complete a forțelor ruse, inclusiv din peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *