Putin pune sub semnul întrebării acordul cu Ucraina pentru cereale

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că dorește să rediscute acordul mediat de ONU, care permite Ucrainei să își exporte cerealele prin Marea Neagră.

Liderul rus a mai amenințat că va opri toate livrările de energie către Europa, dacă Bruxelles-ul va limita prețul gazului rusesc.

Într-un discurs combativ la un forum economic din regiunea Extremul Orient rus, Putin a făcut puține referiri la invazia sa în Ucraina, dar a spus, răspunzând la o întrebare, că Rusia nu va pierde războiul și că și-a consolidat suveranitatea și influența.

Putin vrea redeschiderea unui acord cu privire la exportul de cereale al Ucrainei

La fața locului, oficialii ucraineni au rămas rezervați în ceea ce privește evoluția contraofensivei pe care au început-o la sfârșitul lunii trecute, dar un oficial instalat de Rusia în estul Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au atacat un oraș din această zonă. Pactul privind cerealele, facilitat de Națiunile Unite și Turcia, a creat un coridor de export protejat prin Marea Neagră pentru produsele alimentare ucrainene, după ce Kievul a pierdut accesul la principala sa rută de export atunci când Rusia a atacat Ucraina pe cale terestră, aeriană și maritimă.

„Poate că ar merita să ne gândim cum să limităm exportul de cereale și alte alimente pe această rută. Cu siguranță îl voi consulta pe președintele Turciei, domnul Erdogan, pe această temă, deoarece el și cu mine am fost cei care am elaborat un mecanism pentru exportul de cereale ucrainene în primul rând, repet, pentru a ajuta țările cele mai sărace”, a spus el, precizând totodată că Rusia va continua să respecte condițiile sale în speranța că își va îndeplini obiectivele inițiale.

Comentariile sale au ridicat posibilitatea ca pactul să se destrame dacă nu va putea fi renegociat cu succes sau ar putea să nu fie reînnoit de Moscova atunci când expiră la sfârșitul lunii noiembrie. Ucraina, ale cărei porturi au fost blocate de Rusia după ce aceasta le-a invadat în februarie, a declarat că termenii acordului, care a fost semnat la 22 iulie pentru o perioadă de patru luni, sunt respectați cu strictețe și că nu există motive pentru renegocierea acestuia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *