De ce nu participă Putin la înmormântarea lui Gorbaciov?

Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a anunțat Kremlinul, în ceea ce va fi văzut ca un afront extraordinar din partea președintelui rus. Gorbaciov, care a murit marți la 91 de ani, nu va primi nici funeralii oficiale de stat, a indicat un purtător de cuvânt al Kremlinului, fiind astfel primul lider de la Nikita Hrușciov care nu primește această onoare.

Putin va fi absent de la înmormântarea lui Mihail Gorbaciov

Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că, din cauza unor constrângeri de program, Putin nu va participa la o ceremonie publică de adio la Casa Sindicatelor din Moscova și nici la înmormântarea de sâmbătă de la cimitirul Novodevichy. „Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite”, a declarat Peskov.

Putin și-a prezentat totuși omagiile liderului sovietic joi dimineață, lăsând flori lângă sicriul lui Gorbaciov în sala de doliu a spitalului Clinicii Centrale din Moscova. Imaginile difuzate de televiziunea de stat l-au arătat pe președinte depunând un buchet de trandafiri roșii la sicriul deschis lângă un portret al lui Gorbaciov. Liderul de la Kremlin s-a înclinat de mai multe ori în timp ce își făcea semnul crucii. A fost pentru prima dată când trupul lui Gorbaciov a fost arătat publicului.

Peskov a declarat că Putin va zbura spre Kaliningrad în cursul zilei de joi.

Ceremonia de adio a lui Gorbaciov va conține „elemente ale unei funeralii de stat, cum ar fi o gardă de onoare”, a declarat Peskov. „Ceremonia funerară va fi organizată. În acest caz, guvernul va ajuta la organizarea funeraliilor”. Peskov a spus că nu este sigur dacă acest lucru ar constitui o înmormântare de stat și că va trebui să se uite la definiția oficială.

Tensiuni între președintele rus și fostul lider sovietic

Boris Elțîn, singurul alt fost lider de la Kremlin care a murit în perioada în care Putin a fost la putere, a avut parte de o ceremonie de adio televizată la nivel național la Catedrala Hristos Mântuitorul. Putin, pe atunci prim-ministru, a declarat, de asemenea, ziua morții lui Elțîn o zi de doliu național. Putin a avut o relație tensionată cu Gorbaciov, care a inițiat politicile care au dus în cele din urmă la căderea Uniunii Sovietice. Putin a numit prăbușirea URSS „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”.

Gorbaciov l-a criticat pe Putin, uneori cu atenție, pentru că a dat înapoi reformele democratice și a reintrodus elemente de represiune care, uneori, aminteau de epoca sovietică.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *