Putin mizează pe creșterea prețurilor globale la energie și alimente în contextul sancțiunilor

Președintele rus Vladimir Putin pariază pe o armă străveche, mai puternică decât oricare dintre rachetele furnizate acum de Statele Unite și aliații săi europeni Ucrainei: timpul. La aproape cinci luni de când Putin a ordonat invazia din 24 februarie, care a devastat părți din Ucraina, Rusia speră că hotărârea Occidentului va fi slăbită de alarma legată de creșterea prețurilor globale la energie și alimente pe care războiul a contribuit la alimentarea acesteia.

Vladimir Putin mizează pe trecerea timpului și criza prețurilor

Oficialii ruși și televiziunea de stat jubilează în mod deschis cu privire la căderea premierilor britanic și italian Boris Johnson și Mario Draghi, descriind demisiile acestora ca fiind rezultatul sancțiunilor „auto-distructive” pe care Occidentul le-a impus Rusiei. Cine din Occident, se întreabă ei, va fi următorul lider care va cădea?

Putin, care împlinește 70 de ani în octombrie, a declarat luna aceasta Occidentului că abia a început în Ucraina și a provocat Statele Unite, care se bucură de superioritate economică și militară convențională față de Rusia, să încerce să învingă Moscova. Ar eșua, a spus el, să o facă.

„Pariul lui Putin este că poate reuși într-un război de uzură”, a declarat săptămâna aceasta directorul CIA, William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova, la Forumul de securitate Aspen.

Fostul spion KGB pariază că poate „sugruma economia ucraineană, poate epuiza publicul și conducerile europene și poate epuiza Statele Unite, deoarece, în opinia lui Putin, americanii suferă întotdeauna de deficit de atenție și vor fi, știți, distrași de altceva”, a spus acesta. Burns, care a fost trimis de președintele american Joe Biden la Moscova în noiembrie anul trecut pentru a-l avertiza pe Putin cu privire la consecințele invadării Ucrainei, a declarat că el crede că pariul liderului rus va eșua. Dar Kremlinul nu dă semne că ar da înapoi, afirmând că Rusia își va atinge toate obiectivele în Ucraina.

Ministrul de externe al lui Putin de 18 ani, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că ambițiile Rusiei în Ucraina au depășit acum cu mult regiunea Donbas, în estul țării, pentru a include o porțiune de teritoriu în sud și „o serie de alte teritorii”

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii