Putin, întâlnire cu liderul cecen într-un context ”fierbinte”

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi cu liderul cecen Ramzan Kadyrov, a declarat un reporter al televiziunii de stat, la trei zile după ce Kadyrov s-a declarat mândru de fiul său de 15 ani, pentru că a bătut un prizonier acuzat că ar fi ars Coranul.

Un scurt clip video postat de reporterul TV, Pavel Zarubin, i-a arătat pe cei doi bărbați făcând schimb de cuvinte de deschidere, fără nicio referire la episodul bătăii care a atras condamnarea chiar și din partea unor persoane dure pro-Kremlin.

Putin a spus că a existat o „dinamică pozitivă” în Cecenia, în mare parte datorită lui Kadyrov și echipei sale. Kadyrov a fost arătat întinzându-i niște hârtii dintr-un dosar.

Putin i-a permis lui Kadyrov să conducă regiunea musulmană de sud ca pe o feudă proprie, în schimbul menținerii acesteia stabilă și loială după războaiele din anii 1990 și 2000, în care a încercat să se desprindă de Moscova.

Kadyrov a cultivat imaginea unui aliat nemilos al lui Putin și a unui adept total pentru războiul Rusiei din Ucraina, dar unii comentatori au sugerat că a depășit limita în această săptămână, susținând atacul fiului său Adam asupra prizonierului Nikita Zhuravel.

El a postat un videoclip în care îl arată pe tânărul Kadyrov lovindu-l cu pumnii și piciorul pe Zhuravel, în timp ce prizonierul se ghemuia pe un scaun și a spus că este mândru de fiul său pentru că și-a apărat „idealurile adulte de onoare, demnitate și apărare a religiei sale”.(Reuters)

Presupusa ardere a Coranului nu a avut loc în Cecenia, dar anchetatorii ruși au spus că l-au transferat pe Zhuravel în custodia cecenă, deoarece musulmanii de acolo se considerau victime ale incidentului.

Kadyrov, în vârstă de 46 de ani, a făcut obiectul unor speculații intense cu privire la sănătatea sa, zvonurile care au circulat în această lună l-ar fi dat mort sau în comă. Săptămâna trecută a publicat o postare pe Telegram în care spunea că este bine și că motivul pentru care a călătorit la un spital din Moscova a fost să viziteze patul unui unchi bolnav.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *