Putin, prins între Azerbaidjan și Armenia. Confruntări cu 49 de morți

Președintele rus Vladimir Putin a încercat marți să pună capăt luptelor dintre Armenia și Azerbaidjan, după ce ciocnirile de la graniță au ucis cel puțin 49 de soldați armeni și au ridicat temerile privind un nou război în toată regula în fosta Uniune Sovietică.

Rusia, Statele Unite și Franța au făcut apel la reținere, după cele mai sângeroase lupte de când Armenia și Azerbaidjanul au purtat un război de șase săptămâni pentru enclava disputată, Nagorno-Karabah, în 2020. Armenia a declarat că mai multe orașe din apropierea graniței cu Azerbaidjanul, inclusiv Jermuk, Goris și Kapan, au fost bombardate în primele ore ale zilei de marți. Erevanul a declarat că a răspuns la ceea ce a numit o „provocare pe scară largă” din partea Azerbaidjanului.

Baku a declarat, la rândul său, că a fost atacat de Armenia.

„Este dificil de supraestimat rolul Federației Ruse, rolul lui Putin personal. Președintele, în mod firesc, depune toate eforturile pentru a ajuta la detensionarea tensiunilor la graniță”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia, care în februarie a trimis trupe în Ucraina, în cea mai mare invazie terestră europeană de după cel de-al Doilea Război Mondial, este principalul factor de putere în Caucaz și un aliat al Armeniei prin intermediul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, care s-a reunit marți pentru a discuta situația.

Rusia, care operează o bază militară în Armenia, a trimis mii de militari pentru menținerea păcii în regiune în 2020, ca parte a unui acord pentru a pune capăt unui război în timpul căruia Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale semnificative în Nagorno-Karabah și în jurul acestuia.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

  1. Wow, wonderful blog format! How long have you ever been running a
    blog for? you make blogging look easy. The overall glance of your website is fantastic, as smartly as the
    content material! You can see similar here sklep internetowy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *