Putin face prima vizită în afara fostei Uniuni Sovietice de la începerea războiului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat marţi Teheranul pentru discuţii cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, fiind prima călătorie a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invazia Moscovei din 24 februarie a Ucrainei.

La Teheran, Putin va ține și prima sa întâlnire față în față de la invazie cu un lider al NATO, Tayyip Erdogan al Turciei, pentru a discuta despre un acord care să permită reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră, precum și pacea în Siria. Călătoria lui Putin, care vine la doar câteva zile după ce președintele american Joe Biden a vizitat Israelul și Arabia Saudită, transmite un mesaj puternic Occidentului despre planurile Moscovei de a stabili legături strategice mai strânse cu Iranul, China și India în fața sancțiunilor occidentale.

Putin, în prima vizită în afara fostei Uniuni Sovietice de la începerea războiului

„Contactul cu Khamenei este foarte important. Între ei s-a dezvoltat un dialog de încredere cu privire la cele mai importante probleme de pe agenda bilaterală și internațională. În majoritatea problemelor, pozițiile noastre sunt apropiate sau identice.”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin, reporterilor de la Moscova.

Pentru Iran, care se confruntă, de asemenea, cu sancțiunile economice occidentale și cu Statele Unite din cauza programului nuclear al Teheranului și a unei serii de alte probleme, vizita lui Putin este oportună. Liderii săi clericali sunt dornici să consolideze relațiile strategice cu Rusia în fața unui nou bloc arabo-israelian din Golf, susținut de SUA, care ar putea înclina echilibrul de putere din Orientul Mijlociu mai departe de Iran.

„Având în vedere evoluția legăturilor geopolitice după războiul din Ucraina, Teheranul încearcă să asigure sprijinul Moscovei în confruntarea cu Washingtonul și aliații săi regionali”, a declarat un înalt oficial iranian, care a cerut să nu fie numit.

Încurajat de prețurile ridicate la petrol de la războiul din Ucraina, Iranul pariază că, cu sprijinul Rusiei, ar putea face presiuni pe Washington să ofere concesii pentru relansarea unui acord nuclear din 2015. Cu toate acestea, înclinarea crescută a Rusiei față de Beijing în ultimele luni a redus semnificativ exporturile de țiței ale Iranului către China – o sursă cheie de venit pentru Teheran, de când președintele SUA, Donald Trump, a reimpus sancțiunile în 2018.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii