Putin acuză Vestul de orchestrarea revoltei Wagner

În cadrul unui discurs televizat, președintele rus Vladimir Putin a condamnat organizatorii revoltei ca fiind „trădători” manipulați de guvernul Ucrainei și susținătorii acestuia din Vest.
Rebeliunea mercenarilor înarmați a reprezentat o provocare fără precedent la adresa regimului lui Putin, care durează de peste două decenii. În primul său discurs după evenimente, Putin a asigurat națiunea că s-au luat măsuri pentru a preveni vărsarea de sânge.

Putin, fără a menționa persoane specific, a acuzat organizatorii că au încercat să-i instige pe soldații ruși unii împotriva altora. El a subliniat că scopul rebelilor și al susținătorilor lor occidentali a fost de a stârni tulburări interne și de a încuraja soldații ruși să se atace reciproc.

Putin le-a oferit luptătorilor Wagner opțiunea de a se alătura armatei ruse, de a pleca în Belarus sau de a se întoarce la casele lor. Putin a declarat că cei care doresc să slujească Rusia pot încheia contracte cu Ministerul Apărării sau cu alte instituții de aplicare a legii.

Cu toate acestea, el a avertizat că ancheta penală împotriva organizatorilor revoltei, inclusiv Prigojin, rămâne deschisă.

Între timp, la Washington, oficialii monitorizează îndeaproape situația, afirmând că Statele Unite nu au fost implicate și nu vor interveni în ceea ce consideră a fi o afacere internă a Rusiei. Ușurința cu care revolta s-a apropiat de Moscova a expus vulnerabilități semnificative în materie de securitate. Într-un mesaj audio online, Prigojin a lăudat revolta, precizând că scopul a fost de a protesta contra liderilor militari, nu de a răsturna guvernul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *