Putin a defilat cu valiza nucleară în China

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost fotografiat la Beijing, însoțit de ofițeri care transportau așa-numita servietă nucleară care poate fi folosită pentru a comanda o lovitură nucleară.

Putin, după o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, a fost filmat mergând către o altă întâlnire înconjurat de personalul de securitate și urmat de doi ofițeri de marină ruși în uniformă, fiecare purtând câte o servietă, transmite Reuters.

Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradițional de un ofițer de marină. Cunoscută drept „Cheget” (numit după Muntele Cheget din Munții Caucaz), servieta se află tot timpul la președinte, dar este foarte rar filmată.

„Există anumite valize fără de care nicio călătorie a lui Putin nu este completă”, au spus corespondenții de la Kremlin ai agenției de știri de stat RIA într-o postare pe Telegram.

Într-un alt clip, Putin iese dintr-o întâlnire la Beijing cu ofițerii de navă filmați din nou la doar câțiva pași de el.

Președintele SUA are și el un astfel de dispozitiv, cu codurile pe care președintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare de rachete nucleare, dacă nu ar fi la Casa Albă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile dintre Moscova și Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, în timp ce China încearcă și ea să-și întărească arsenalul nuclear.

În esență, servieta este un instrument de comunicare securizat care leagă președintele de conducerea sa militară și de aici de unitățile de rachete, prin intermediul rețelei electronice de comandă și control extrem de secretă „Kazbek”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, are și el o servietă nucleară. Șeful Statului Major General, Valery Gerasimov, ar putea avea și el una.

Valiza are o secțiune numită „comandă”, unde există două butoane: un buton alb pentru „lansare” și un buton roșu „anulează”. Servieta este activată de un flashcard special.

Una dintre servietele nucleare folosite de fostul președinte rus Boris Elțin este expusă în Muzeul Elțin din Ekaterinburg.

Putin vizitează Beijingul în a doua sa călătorie cunoscută în afara fostei Uniuni Sovietice, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *