Protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, ratificate de Parlamentul Germaniei

suedia si finlanda

Protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au fost ratificate, vineri, și de Parlamentul Germaniei, potrivit Agerpres. Decizia a fost susţinută atât de partidele care fac parte din coaliţia de guvernare, cât şi de Uniunea Creştin-Democrată din opoziţie şi, parţial, de membri ai partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania. Doar membrii partidului de stânga Die Linke s-au opus în bloc.

„Astăzi, întărim valorile democratice ale NATO”, a declarat secretarul de stat al Ministerului de Externe german, Tobias Lindner.

Germania este a doua țară, după Canada, care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei, lansate oficial, pe 5 iulie, spre aprobarea parlamentelor naționale, conform procedurilor.

Finlanda şi Suedia au adoptat timp de decenii o politică de neutralitate și nealiniere militară și au decis, pe 18 mai, să adere la NATO, ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

România a anunțat, miercuri, prin președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, că va convoca, în perioada următoare, o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru ratificarea protocoalelor celor două țări.  

NATO se compune din 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Cu excepția Finlandei și Suediei, țările membre ale UE care nu au aderat la alianța nord-atlantică sunt Austria, Cipru și Malta. Dintre acestea, Austria și Malta sunt țări partenere NATO, în parteneriatul pentru pace.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii