Proteste masive la Shanghai, din cauza regulilor „zero Covid”

Poliția chineză a baricadat o stradă din Shanghai, unde s-au adunat protestatari în ultimele două nopți, forțele de ordine anticipând astfel noi mitinguri împotriva politicilor zero-Covid ale guvernului.

Potrivit The Guardian, un val de proteste s-a răspândit în mai multe orașe din China, provocat de moartea a 10 persoane în incendiul unei clădiri din Urumqi, în Xinjiang. O mare parte din regiune a fost închisă de mai bine de trei luni, iar oamenii au dat vina pe carantină pentru decese.

Sâmbătă și duminică au avut loc proteste în Beijing, Shanghai, Chengdu și în alte orașe importante din China, precum și în zeci de campusuri universitare, cu unele ciocniri și arestări din partea poliției la Shanghai.

Protestatarii au cerut încetarea blocajelor, în timp ce unele grupuri au denunțat cenzura și au cerut democrație și încetarea guvernării lui Xi Jinping. Majoritatea protestelor au fost pașnice. Au existat unele ciocniri cu poliția în Shanghai, iar protestatarii din Wuhan au împins barierele pandurilor.

Luni, autoritățile au ridicat bariere înalte de-a lungul străzii Middle Urumqi Road din Shanghai, unde protestatarii s-au adunat sâmbătă și duminică. A existat o prezență intensă a poliției, potrivit persoanelor din apropiere și imaginilor postate online, într-un efort aparent de a preveni noi proteste. Edward Lawrence, un jurnalist BBC care ar fi fost reținut și bătut de poliție duminică, a filmat luni trecători cărora poliția le-a șters cu forța fotografiile.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *