Proteste masive în Germania împotriva extremismului de dreapta

Mai multe demonstrații au avut loc duminică Germania, inclusiv în Berlin, unde cetățenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezaprobarea față de extremismul de dreapta și pentru a susține valorile democrației. Sâmbătă, alte sute de mii de germani au participat la manifestații similare în diverse orașe ale țării.

Protestele au fost generate de recentele dezvăluiri conform cărora politicieni de extremă dreaptă din cadrul partidului Alternativa pentru Germania (AfD) au discutat despre deportarea în masă a milioane de cetățeni fără origini germane în cadrul unei întruniri. Această știre a provocat o reacție puternică în rândul populației, care consideră că astfel de idei sunt inacceptabile și amenință valorile democratice ale țării.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a salutat manifestațiile masive și a avertizat că orice plan de expulzare ar reprezenta un atac la adresa tuturor germanilor. Scholz a subliniat importanța apărării democrației și a respingerii extremismului în societatea germană.

Cu toate acestea, partidul AfD, care se află pe locul doi în sondaje, susține că aceste informații sunt minciuni și sunt orchestrate de stânga politică, care se simte amenințată în perspectiva alegerilor. În ciuda acestor contestații, 25 de parlamentari social-democrați au cerut examinarea posibilității interzicerii AfD, acuzând partidul de asocieri extremiste.

Constituția germană stipulează că partidele care încearcă să submineze sau să desființeze „ordinea democratică” trebuie considerate neconstituționale. O posibilă interzicere a AfD ar stârni dezbateri intense în peisajul politic german și ar marca o reacție fără precedent la adresa partidelor cu tendințe extremiste în istoria postbelică a țării.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *