Demonstrație la Budapesta: S-a cerut demisia guvernului Orban

Budapesta a fost ieri martora unui val de proteste, cu mii de participanți strigând împotriva corupției și a abuzurilor din conducerea guvernului. Protestul a fost declanșat după ce un fost apropiat al regimului Orban a făcut publică o înregistrare audio ce arată presupuse acte de corupție la nivel înalt.

În centrul acestei controverse se află Peter Magyar, fostul soț al ex-ministrului Justiției, Judit Varga, care a demisionat recent în urma unui scandal.

„În această dimineață, am predat o înregistrare Procuraturii Generale, în care se poate auzi ministrul Justiției de atunci spunând că anumite cercuri din guvern ar fi putut interveni în documentele de anchetă și ar fi putut manipula activitatea organelor de anchetă în deplină impunitate, chiar și în această clădire, din spatele meu”, a declarat ieri Peter Magyar.

Protestatarii, indignați de aceste dezvăluiri, au cerut demisia premierului Viktor Orban și a procurorului șef, Peter Polt, considerat de mulți complice în presupusele acte de corupție. Aceștia au scandat slogane împotriva corupției și au cerut o anchetă obiectivă și transparentă în acest caz.

În replică, Judit Varga nu a contestat autenticitatea înregistrării, dar și-a acuzat fostul soț că își urmărește propriile interese politice. Magyar, pe de altă parte, a devenit un critic vehement al guvernului Orban abia după ce fosta sa soție a fost nevoită să-și dea demisia. Totul a avut loc în contextul unui scandal legat de grațierea complicelui unui pedofil, care a adus în prim-plan întrebări serioase cu privire la integritatea guvernului.

În lumina acestor evenimente, Péter Magyar a cerut demisia imediată a procurorului general Peter Polt și a adjunctului său, susținând că o anchetă obiectivă în acest caz de corupție la nivel înalt va fi posibilă doar după plecarea acestora din funcție.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *