Grevă la Lufthansa: 800 de zboruri anulate

Sute de zboruri Lufthansa au fost anulate, după ce piloții au declanșat o grevă de o zi, pentru a cere îmbunătățirea salariilor și a condițiilor de muncă, la cel mai mare transportator aerian din Europa.

Compania aeriană a anunțat că aproximativ 800 de zboruri au fost oprite vineri la sol la cele mai mari două hub-uri ale sale, Frankfurt și Munchen, din cauza grevei. Mai mult de 100.000 de pasageri vor fi afectați, a precizat compania.

Grevă în rândul piloților de la Lufthansa

Lufthansa a declarat că a oferit o creștere unică de 900 de euro, ceea ce reprezintă o creștere de cinci procente pentru piloții seniori și o creștere de 18% pentru cei care încep să lucreze în această profesie.

„Lufthansa lucrează la maximum pentru a readuce operațiunile de zbor la normal cât mai curând posibil”, a precizat compania într-un comunicat.

Michael Niggemann, membru al consiliului de administrație al Lufthansa responsabil pentru resurse umane, a declarat că transportatorul german a făcut o ofertă bună și echilibrată în timpul discuțiilor, iar greva va crea neplăceri pentru câteva mii de clienți.

„Vrem soluții la masa negocierilor”, a spus el, adăugând că ofertele Lufthansa reprezintă o bază bună pentru continuarea discuțiilor.

Sindicatul piloților, Vereinigung Cockpit (VC), solicitase o majorare de 5,5% în acest an și o creștere automată peste rata inflației în 2023. În plus, piloții doresc o nouă structură de salarizare și de concedii, despre care compania aeriană a declarat că ar crește costurile cu personalul cu aproximativ 40%, adică aproximativ 900 de milioane de euro în doi ani.

„Nici astăzi nu am primit o ofertă suficientă. Acest lucru dă de gândit și este o oportunitate ratată”, a declarat purtătorul de cuvânt al VC, Matthias Baier.

Grevele sunt o tactică obișnuită în conflictele de muncă din Germania, unde sindicatele puternice au asigurat în mod tradițional condiții bune pentru muncitori. În acest an, Germania a înregistrat cea mai mare inflație din ultimele decenii, pe fondul unei creșteri abrupte a prețurilor la energie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *