Proteste de stradă la Erevan, după ce Armenia a depus armele

A treia zi de proteste la Erevan, în capitala Armeniei, împotriva modului în care executivul a gestionat criza din Nagorno-Karabah, potrivit Agerpres.

Azerbaidjanul a lansat, marţi, un atac împotriva regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni.

După numai 24 de ore de lupte, autorităţile din Karabah, depăşite de puterea de foc a Baku şi fără niciun ajutor din partea Erevanului, au depus armele miercuri.

A doua zi, joi, au început negocieri, cu medierea Moscovei, pentru reintegrarea în componenţa Azerbaidjanului a teritoriului secesionist, unde rămân blocate peste 100.000 de persoane.

Dar victoria fulgerătoare a Baku a declanşat manifestaţii antiguvernamentale ample la Erevan. Partidele de opoziţie îl acuză pe premierul Nikol Pașnian că a făcut prea multe concesii în faţa Azerbaidjanului şi îi cer să demisioneze.

De altfel, liderii opoziţiei şi-au anunţat intenţia de a lansa o procedură de destituire a premierului, în parlament.

Grupuri mici de manifestanţi au blocat, în această dimineaţa, străzile din Erevan, ameninţând să împiedice desfăşurarea unei reuniuni a cabinetului lui Pașnian, prevăzută să aibă loc mai târziu în cursul acestei zile.

Manifestanţii au cerut, de asemenea, guvernului să ia măsuri pentru a le veni în ajutor armenilor din Nagorno-Karabah şi pentru a-i evacua în Armenia. Premierul armean a declarat, astăzi, că se fac pregătiri pentru primirea a aproximativ 40.000 de refugiaţi.

„Există speranţa unei îmbunătăţiri a situaţiei umanitare în Nagorno-Karabah”, a declarat el, adăugând că situaţia „evoluează rapid”, dar a recunoscut că ea rămâne „extrem de tensionată”.

De cealaltă parte, autoritățile de la Baku spun că au trimis în regiune 40 de tone de ajutor umanitar şi au promis să garanteze drepturile armenilor care trăiesc în enclavă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *