Proteste de amploare în Paris, din cauza inflației și crizei climatice

Zeci de mii de protestatari au mărșăluit la Paris, exprimându-și furia față de creșterea prețurilor. Franța e afectată, de trei săptămâni, de greva angajaților din rafinării, care a provocat o gravă penurie de combustibil.

Manifestația de duminică împotriva creșterii costului vieții a fost convocată de opoziția politică de stânga și condusă de șeful partidului Franța nesupusă, Jean-Luc Melenchon. A fost văzută drept o demonstrație de furie împotriva creșterii prețurilor și pentru a crește presiunea asupra guvernului președintelui Emmanuel Macron.

Proteste masive în Paris

Organizatorii au numit acest eveniment un „marș împotriva costului ridicat al vieții și a inactivității climatice”. Pe lângă faptul că au cerut investiții masive împotriva crizei climatice, protestatarii au cerut, de asemenea, măsuri de urgență împotriva prețurilor ridicate, inclusiv înghețarea costurilor energiei, a bunurilor esențiale și a chiriilor, precum și o impozitare mai mare a profiturilor excepționale ale corporațiilor.

Unii protestatari au purtat veste galbene, simbolul protestelor antiguvernamentale violente din 2018, care au zguduit guvernul centrist, considerat pro-business al lui Macron. Opozanții lui Macron speră să profite de impulsul creat de blocajul de la rafinării, care a început la sfârșitul lunii septembrie.

Grevele din transporturi convocate pentru marți amenință să se suprapună peste grevele salariale care au blocat deja rafinăriile și depozitele de carburanți, provocând o penurie cronică de benzină, care afectează milioane de muncitori și alți automobiliști dependenți de vehiculele lor, cozi uriașe formându-se la benzinării.

„Vom avea o săptămână cum nu vedem prea des”, a declarat Melenchon de pe un camion aflat în mijlocul mulțimii. „Totul se adună. Începem cu acest marș, care este un succes imens.”

Organizatorii au declarat că 140.000 de persoane au participat la mitingul de duminică. Poliția a estimat că au participat aproximativ 30.000 de persoane.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *