Începe destabilizarea? Demonstrație pro-rusă la Chișinău

Câteva mii de protestatari s-au adunat duminică în capitala Moldovei pentru a cere ca noul guvern pro-occidental al țării să acopere integral facturile de încălzire ale cetățenilor pe timpul iernii.

Protestul a fost organizat de un grup recent format, numit Mișcarea pentru Popor, susținut de membri ai Partidului Shor, cunoscut pentru afinitatea sa față de Rusia.

Unii dintre manifestanții care s-au adunat la Chișinău au cerut demisia președintelui țării, scandând „Jos Maia Sandu!” Alții au defilat cu pancarte pe care apăreau chipurile unor lideri și politicieni din Moldova, alături de fotografii cu casele acestora și mașinile lor de lux.

„Au milioane în conturi. Noi murim de foame”, au declarat protestatarii.

Protestele vin după ce Președinta Maia Sandu a confirmat, pe 13 februarie, un presupus complot al Moscovei de a răsturna guvernul pentru a pune națiunea „la dispoziția Rusiei” și pentru a o deraia de la cursul său pentru a adera la Uniunea Europeană.

„Prin acțiuni violente, mascate sub forma protestelelor așa-zisei opoziții, schimbarea puterii la Chișinău ar putea fi forțată”, a declarat Sandu. „În realizarea planului, autorii se bazează pe mai multe forțe interne, dar mai ales pe grupuri criminale precum formațiunea Shor și toate derivatele acesteia”.

O altă serie de proteste antiguvernamentale inițiate de Partidul Shor au zguduit Moldova în toamna anului trecut, după ce Rusia a redus dramatic livrările de gaze naturale.

Procuratura anticorupție a țării a susținut la acea vreme că protestele au fost finanțate cu bani proveniți din Rusia.

Sâmbătă, procuratura a declarat că au fost efectuate peste 20 de percheziții la casele membrilor de partid care au fost „implicați activ și sistematic în primirea și distribuirea banilor… pentru transportul și remunerarea” cetățenilor care au participat la protestele din acest weekend.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *