Ungaria: Iau amploare demonstrațiile anti-Orban

Duminică, mii de maghiari s-au adunat în orașul Debrețin din estul Ungariei pentru a protesta împotriva premierului naționalist Viktor Orban și a politicii sale, relatează Reuters. Organizat de către Peter Magyar, un fost apropiat al guvernului, mitingul a atras aproximativ 10.000 de participanți.

Mitingul a avut loc în orașul Debrețin din estul Ungariei, un bastion al partidului de guvernământ Fidesz. Orașul a fost câștigat de candidații Fidesz încă din anii 1990, iar la ultimele alegeri partidul a obținut în jur de 60% din voturi, în timp ce partidele din opoziție au avut aproximativ o treime din voturi.

blank

În discursul său, Magyar a criticat politica lui Orban privind alocațiile pentru susținerea copiilor, denunțând nivelul extrem de scăzut al acestora în comparație cu alte țări europene. „Dacă spui această poveste oriunde în Europa, nimeni nu te va crede”, a declarat el, atrăgând atenția asupra discrepanțelor sociale din țară.

Magyar a pledat pentru un sistem nou care să direcționeze sprijinul social către nevoile reale ale populației și a promis că va lupta împotriva elitei bine conectate care, în opinia sa, conduce țara.

Criticii lui Orban susțin că acesta a direcționat fonduri ale Uniunii Europene către oameni de afaceri apropiați de Fidesz pentru a-și consolida poziția la putere, însă premierul neagă acuzațiile, afirmând că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *