Protejarea libertății de exprimare: UE ia măsuri împotriva procedurilor judiciare abuzive

Pentru a proteja libertatea de exprimare, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a adoptat noi reguli menite să-i protejeze de acțiuni în justiție nefondate și abuzive pe jurnaliștii, organizațiile media, activiștii și alte persoane care se implică în dezbateri publice.

Jurnaliștii și societatea civilă se confruntă adesea cu forme de intimidare prin intermediul unor acțiuni nejustificate în instanță, care sunt, de multe ori, costisitoare și de lungă durată.

Cu o majoritate de 15 voturi pentru, 1 împotrivă și 1 abținere, comisia europarlamentară a adoptat o poziție fermă împotriva „acțiunilor în justiție împotriva mobilizării publice” și a potențialelor repercusiuni ale acestora. Regulile se vor aplica și în cazurile transfrontaliere, asigurând protecție și atunci când pârâtul și reclamantul nu au sediul în același stat membru al UE.

Peste 300 de cazuri într-un singur an

Cei care se confruntă cu acțiuni de intimidare prin intermediul justiției vor avea opțiunea de a solicita respingerea cauzelor, obligând reclamantul să aducă probe pentru a demonstra că acuzațiile sunt fondate. În al doilea rând, reclamanții vor fi responsabili pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de judecată, în timp ce victimele vor avea dreptul la despăgubiri pentru orice prejudiciu suferit, inclusiv daune morale.

Recunoscând importanța sprijinului pentru victimele hărțuirii în instanță, deputații europeni solicită statelor membre să ofere asistență juridică, financiară și psihologică celor afectați. Aceasta include crearea de ghișee unice cu asistență relevantă, care să colecteze date pertinente.

Numai în anul 2021, organizațiile partenere ale Consiliului Europei au înregistrat peste 300 de alerte referitoare la astfel de practici, în mai multe state membre ale UE, precum Ungaria, Croația, Polonia, Slovacia, Franța, Germania, Malta și Estonia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *