Biodiversitatea se diminuează rapid, în principal din cauza activităților umane precum defrișările, poluarea și schimbările climatice. Această tendință îngrijorătoare necesită acțiuni urgente, deoarece biodiversitatea joacă un rol vital în susținerea ecosistemelor planetei și a propriei noastre existențe.
Potrivit unui raport al ONU din 2019, aproximativ un milion de specii, din cele opt milioane estimate, sunt în pericol de dispariție, unii cercetători sugerând că ne confruntăm cu al șaselea fenomen de extincție în masă din istoria Pământului. Această pierdere alarmantă a biodiversităţii are consecinţe extrem de grave, subliniind urgența opririi declinului actual.
Biodiversitatea contează deoarece aceasta ne asigură elemente esențiale pe care adesea le considerăm de la sine înțelese. Ecosistemele sănătoase asigură aer curat, apă dulce și sol fertil. Acestea facilitează, de asemenea, polenizarea culturilor, care este crucială pentru producția de alimente. În plus, plantele și oceanele acționează ca purificatoare de carbon, ajutând la combaterea și adaptarea la schimbările climatice, atenuând în același timp impactul dezastrelor naturale.
Pentru a aborda această criză, Parlamentul European a prezentat Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030, care include obiective obligatorii din punct de vedere juridic ce au scopul a opri pierderea acesteia. Strategia pledează pentru protejarea a cel puțin 30% din zonele marine și terestre ale UE, împreună cu măsuri urgente de conservare a polenizatorilor. Parlamentul subliniază necesitatea de a lua în considerare biodiversitatea în toate politicile UE și își propune să fie un exemplu în conservarea biodiversității globale.
Recunoscând semnificația biodiversității și luând acțiuni concrete pentru protejarea și restaurarea ecosistemelor, Parlamentul European vrea să asigure un viitor durabil atât pentru natură, cât și pentru umanitate.