Propaganda rusă în Parlamentul European: Eurodeputații solicită o anchetă

Un grup de europarlamentari a solicitat joi o investigație privind răspândirea propagandei ruse în cadrul Parlamentului European, după declarațiile controversate ale unui deputat olandez de extremă dreapta cu privire la conflictul din Ucraina.

Miercuri, în timpul unei dezbateri despre deportarea copiilor ucraineni în Rusia, deputatul Marcel de Graaff a provocat indignare afirmând că sute de mii de copii ucraineni au fost „primiți” de Rusia din cauza bombardamentelor armatei ucrainene. Acesta a adăugat că acești copii ar beneficia de o educație tradițională în Rusia, contrastând cu ceea ce el a numit „indoctrinarea transgender” din Occident, conform relatărilor din La Libre Belgique.

Eurodeputata belgiană Hilde Vautmans (Open VLD) și doi dintre colegii săi au reacționat ferm la aceste declarații și au trimis o scrisoare președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

Potrivit lor, comentariile parlamentarului olandez sunt „false și manipulatoare”. „Astfel de minciuni flagrante sunt complet inacceptabile, mai ales când sunt rostite din podiumul Parlamentului European”, au declarat aceștia.

Hilde Vautmans și colegii săi doresc extinderea anchetei interne privind presupusa influență a Moscovei asupra anumitor euro­parlamentari pentru a include și diseminarea propagandei ruse în cadrul instituției europene.

„Parlamentul European reprezintă un bastion al libertății de exprimare, dar este esențial să facem distincția între exprimările sincere și răspândirea minciunilor. Parlamentul European nu poate continua să fie folosit ca platformă pentru propaganda Kremlinului”, se arată în scrisoarea trimisă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *