Modificarea legii azilului în Marea Britanie, criticată de Consiliul Europei

Membrii Parlamentului Britanic sunt îndemnați să nu susțină o modificare majoră a legilor de azil ale țării, deoarece planul ar putea încuraja alte state să „evite și să abdice” de la propriile obligații privind drepturile omului, notează POLITICO.

Consiliul Europei, organizație responsabilă cu monitorizarea și protejarea drepturilor omului în Europa și care include Marea Britanie printre membrii fondatori, a lansat o critică dură la adresa Proiectului de lege privind migrația ilegală în ziua în care acesta se întoarce în Camera Comunelor pentru o nouă examinare.

Într-o scrisoare adresată vorbitorilor și membrilor ambelor camere ale Parlamentului, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, a declarat că asigurarea accesului la azil „este o componentă cheie a sistemului de protecție a drepturilor omului în Europa” și a subliniat necesitatea ca cererile persoanelor să fie ascultate „indiferent” de modul în care ajung în țară.

„Prin împiedicarea efectivă a persoanelor care ajung în mod neregulat să-și prezinte cererile de azil, acest proiect de lege ar înlătura unul dintre pilonii esențiali ai sistemului de protecție.”, a scris Mijatović. Ea a adăugat că proiectul de lege creează o „tensiune clară și directă cu standardele bine stabilite și fundamentale privind drepturile omului”.

Guvernul britanic a argumentat că proiectul de lege, prezentat luna trecută, este necesar pentru a reduce drastic numărul de persoane care folosesc bărci mici pentru a face traversarea periculoasă de la țărmurile franceze la cele britanice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *