Negocierile pentru o încetare a focului între Hezbollah și Israel au ajuns într-o fază avansată, iar liderii internaționali Joe Biden și Emmanuel Macron ar putea anunța în curând un acord care să pună capăt luptelor din Liban.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a confirmat că discuțiile sunt într-o fază avansată, însă a subliniat că „nimic nu este gata până când totul nu este gata”. În același timp, Președinția franceză a anunțat progrese considerabile în negocierile pentru încetarea focului, iar oficialii israelieni au afirmat că guvernul de la Ierusalim va analiza marți un posibil acord cu Hezbollah.
Conform informațiilor din surse israeliene, un comitet guvernamental va discuta textul unui armistițiu care ar putea pune capăt luptelor din Liban, care au escaladat semnificativ în ultimele două luni, în paralel cu conflictele din Gaza. În ultimele zile, atacurile aeriene israeliene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, controlate de Hezbollah, au continuat în cadrul unei ofensive lansate încă din septembrie.
La Beirut, vicepreședintele parlamentului libanez, Elias Bou Saab, a declarat pentru Reuters că nu mai există obstacole semnificative pentru implementarea unei încetări a focului propusă de Statele Unite. Potrivit acestuia, singura incertitudine ar putea veni din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu. „Dacă nu se răzgândește, nu ar trebui să existe alte impedimente pentru a începe implementarea acordului”, a declarat Bou Saab.
Propunerea de armistițiu presupune retragerea armatei israeliene din sudul Libanului, urmată de desfășurarea trupelor libaneze în regiunea de frontieră, un bastion al Hezbollah de multă vreme. Termenul pentru implementarea acestui plan ar fi de 60 de zile. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la cine va monitoriza respectarea încetării focului, iar un comitet internațional format din cinci țări, inclusiv Franța și Statele Unite, va fi responsabil de această misiune.
În ciuda progreselor, oficialii israelieni au subliniat că Israelul își va păstra dreptul de a răspunde militar în sudul Libanului, chiar și în cadrul unui acord de armistițiu. Ambiguitățile legate de această prevedere au fost o sursă de tensiune între cele două părți, iar Libanul și Hezbollah au exprimat obiecții față de o astfel de condiție.
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a menționat că, deși diferențele între cele două părți s-au redus semnificativ, rămân mulți pași importanți de făcut pentru a ajunge la un acord final. „Ultimele etape ale unui acord sunt întotdeauna cele mai dificile”, a spus Miller, adăugând că Statele Unite depun toate eforturile pentru a sprijini acest proces.