Progres în mentalitate sau calcul politic?

Rezultatul Referendumului pentru redefinirea familiei poate da o mulțumire inocentă celor care sunt dispuși să creadă că poporul român s-a emancipat, a devenit european, tolerant.

În primul rând, scorul nu este atât de mic precum pare. El pare scăzut prin prisma comparației cu sondajele mincinoase de dinainte, care vorbeau de 48% prezență la vot. Nu e prima dată când sociologia românească ne arată că e mai aproape de propagandă, decât de matematică. Mai putem adăuga și faptul că listele noastre electorale nu sunt actualizate nici acum,  e imposibil ca ele să rămână la 18,028,142, cifra reală fiind undeva spre 15.000.000. Deși mai lipsea un procent de aproape 10%, ceea ce nu e puțin, circa 1,600.000 de voturi, dacă ar fi existat o mobilizare puternică a partidelor mari, împărțită pe cele două zile, acest prag ar fi fost atins.

Ceea ce ne duce cu gândul, că nu nivelul superior de toleranță a poporului a fost determinant pentru eșecul acestui referendum. E bine știut faptul că în teritoriu, filialele, primarii au rețele până în orașele mici, comune, sate, formate din oameni care beneficiază de avantaje și care pe lângă familiile lor, îi trag și pe alții după ei, până la ultimii neisprăviți care votează pentru o țuică-n plus. Mai există și ”idioții utili” care pot fi panicați, îngroziți printr-o campanie vulgară, grosieră, dar eficientă. Votul bazat pe ură și frică mai scutește de cheltuieli partidele. Acest tip de campanie sperietoare a lipsit.

Prin urmare, e clar că o teamă nu doar față de grupul socialist, ci de întreg establishmentul UE a produs această demobilizare. Liderul PSD nu are nici anvergura și nici sprijinul popular al lui Viktor Orban sau a liderilor polonezi, ca să – și permită asemenea  abateri. Dimpotrivă, este tot mai vulnerabil în țară, iar pe plan extern nu există ca lider politic.

Cu toate acestea, deși li se plânge de milă celor din alianța de guvernare, din cauza acestui eșec, e posibil ca aceștia să se fi mulțumit cu un câștig din ambele părți, satisfăcând și partea tradițională a electoratului prin organizarea și susținerea acestui referendum, dar nepunându-se rău nici cu Europa.

Din păcate, aceasta pare a fi explicația cea mai plauzibilă pentru eșecul acestui referendum și nu progresul în mentalitate a românilor, care sunt încă deficitari la capitolul toleranță interumană elementară, darmite în ce privește acceptarea unor comportamente  care ies din paradigma tradițională.

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *