Profesorii au respins, din nou, oferta Guvernului

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care majorează salariile cadrelor didactice și care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ.

Potrivit proiectului, discutat în şedinţa Executivului, „salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare se majorează cu suma de 1.000 de lei fiecare”, de la 1 iunie 2023. Tot de la 1 iunie, salariile de bază pentru personalul nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare, arată actul normativ.

„Prin actul normativ aprobat azi reușim să acoperim cererile cadrelor didactice. Considerăm că soluția găsită împreună răspunde nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante. Această ordonanță ar trebui să ducă la reîntoarcerea în clase”, a declarat, după ședința de guvern, ministrul Ligia Deca.

„Am discutat despre reîntoarcerea în clase, și am făcut apel la întelegerea lor, răspunsul a fost că asta este și dorința lor și vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonantei spre analiză și că speranța lor e că de marți se va reveni în clase”, a subliniat ministrul Educației.

„Vom continua discuțiile cu sindicatele pe grila de salarizare”, a declarat, la rândul său, Marius Budăi, ministrul Muncii.

După ședința de guvern, premierul Nicolae Ciucă a avut o nouă rundă – a doua, în două zile – de consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.

Dar sindicatele au respins, din nou, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor, astfel că greva din sector continuă de marți, după mini-vacanța de Rusalii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *