Procurorul șef al CPI: Împiedicarea accesului ajutorului umanitar în Fâșia Gaza ar putea fi o crimă

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat că „împiedicarea accesului ajutorului umanitar” în Fâșia Gaza ar putea constitui o „crimă”. Acest anunț a fost făcut duminică, la Cairo, după ce procurorul șef a vizitat punctul de frontieră Rafah, pe unde ar trebui să treacă ajutorul internațional pentru civilii palestinieni.

Acesta a subliniat că „Israelul trebuie să se asigure fără întârziere că civilii primesc alimente și medicamente”. Karim Khan a menționat că CPI investighează crimele care ar fi putut fi comise în Israel pe 7 octombrie și evenimentele aflate în desfășurare în Gaza și Cisiordania ca parte a anchetei oficiale a CPI privind situația din Teritoriile Palestiniene, deschisă în 2021.

Ancheta vine în contextul unui asediu total impus de Israel în Fâșia Gaza, care a avut ca rezultat întreruperea aprovizionării cu apă, electricitate și alimente, pe fondul unei blocade israeliene care deja era în vigoare.

În Cisiordania ocupată, peste 100 de palestinieni au fost uciși în conflicte cu coloniștii și în timpul operațiunilor armatei israeliene din 7 octombrie. În Fâșia Gaza, peste 8.000 de persoane, majoritatea civili, au fost uciși în urma bombardamentelor israeliene, conform Ministerului Sănătății Hamas, care controlează acest teritoriu din 2007. Armata israeliană susține că peste 1.400 de persoane au murit din 7 octombrie, în principal civili uciși în ziua atacului în care Hamas a luat ostatici 239 de persoane.

Curtea Penală Internațională (CPI) este o jurisdicție internațională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război și crimele împotriva umanității. Israelul nu este membru al CPI și a refuzat să coopereze în ancheta deschisă în 2021.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *