Italia: A început procesul dezastrului de la Podul Genova

La patru ani de la prăbușirea podului autostrăzii Ponte Morandi din Genova, unde au pierit 43 de persoane, a început un proces mult așteptat, în care sunt implicate figuri-cheie responsabile de îngrijirea structurii.

Cincizeci și nouă de persoane sunt acuzate de mai multe fapte, printre care omor prin imprudență și deficiențe de siguranță. Familiile celor care au murit spun că nu speră doar să se facă dreptate, ci speră și la o „altă Italie”.

Familiile victimelor dezastrului de la Podul Genova speră la „o altă Italie”

„O altă Italie poate ieși din acest proces. Este vârful unui iceberg, pentru că nu doar podul Morandi a avut probleme, ci întreaga infrastructură a țării trebuie controlată în mod corespunzător.”, a declarat Egle Possetti, șeful comitetului pentru victimele dezastrului.

Podul, aflat pe autostrada A10 care traversează Genova, lega nordul Italiei de Franța. O secțiune de 200 de metri s-a prăbușit în timpul unei furtuni și a unei ploi torențiale pe 14 august 2018, trimițând zeci de vehicule care au plonjat 45 de metri în albia uscată a râului de dedesubt. Dezastrul a fost pus pe seama cablurilor, înglobate în beton într-un pilon al podului, care au fost corodate de aerul marin. Mulți dintre cei 59 de inculpați care au fost judecați lucrau pentru firma italiană de autostrăzi Autostrade per Italia (Aspi) și pentru compania de inginerie Spea, care era responsabilă de îngrijirea podului.

Cei mai mulți dintre ei sunt acuzați că știau că podul se putea prăbuși, dar nu au acționat, iar toți acuzații neagă acuzațiile care li se aduc. Acuzațiile variază de la omor prin imprudență multiplă până la eliminarea intenționată a dispozitivelor de siguranță la locul de muncă și prejudicierea siguranței transporturilor.

Prăbușirea unui pod și căutarea disperată a trupurile neînsuflețite sunt încă amintiri vii pentru cei care au fost martori la dezastrul mortal produs de ploile torențiale de acum patru ani în Italia.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii