Problema deșeurilor electronice în UE

Deșeurile electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE, însă mai puțin de 40% din acestea sunt reciclate.

Dispozitivele electronice și echipamentele electrice reprezintă definiția vieții moderne, de la mașini de spălat și aspiratoare până la smartphone-uri și computere. Cu toate acestea deșeurile pe care le generează au devenit un obstacol în calea eforturilor UE de a-și reduce amprenta ecologică.

Deșeurile electronice și electrice acoperă o varietate de produse diferite care sfârșesc aruncate după utilizare. Electrocasnicele mari, cum ar fi mașinile de spălat și sobele electrice, sunt cele mai des întâlnite, reprezentând mai mult de jumătate din toate deșeurile electronice colectate.

Următoarele sunt echipamentele IT și de telecomunicații (laptop-uri, imprimante), echipamentele de consum și panourile fotovoltaice (camere video, lămpi fluorescente) și electrocasnicele mici (aspiratoare, prăjitoare de pâine).

Toate celelalte categorii, cum ar fi uneltele electrice și dispozitivele medicale, reprezintă împreună doar 7,2% din deșeurile electronice colectate.

Rata de reciclare a deșeurilor electronice în UE

Mai puțin de 40% din toate deșeurile electronice din UE sunt reciclate, restul neajungând să fie sortate. Totuși practicile de reciclare variază între țările UE. În 2017, Croația a reciclat 81% din toate deșeurile electronice și electrice, în timp ce în Malta, cifra a fost de 21%.

Echipamentele electronice care ajung la gropile de gunoi conțin materiale potențial dăunătoare care poluează mediul și cresc riscurile pentru persoanele implicate în reciclarea deșeurilor electronice. Pentru a contracara această problemă, UE a adoptat o legislație pentru a preveni utilizarea anumitor substanțe chimice, cum ar fi plumbul.

De asemenea multe minerale rare care sunt necesare în tehnologia modernă provin din țări care nu respectă drepturile omului. Pentru a evita sprijinirea accidentală a conflictelor armate și a încălcărilor drepturilor omului, deputații europeni au adoptat reguli care cer importatorilor europeni de minerale din pământuri rare să efectueze verificări ale anterioarelor furnizorilor lor.

Ce face UE pentru a reduce deșeurile electronice?

În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară care are ca una dintre prioritățile sale reducerea deșeurilor electronice și electrice. Propunerea subliniază în mod specific obiective imediate, cum ar fi crearea dreptului de reparare și îmbunătățirea reutilizabilității în general, introducerea unui încărcător comun și stabilirea unui sistem de recompense pentru a încuraja reciclarea electronicelor.

Poziția Parlamentului European

Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind noul plan de acțiune pentru economia circulară prin care se cere măsuri suplimentare pentru a realiza o economie neutră din punct de vedere al carbonului, durabilă din punct de vedere ecologic, fără elemente toxice și complet circulară până în 2050. Această rezoluție include inclusiv norme mai stricte de reciclare și obiective obligatorii pentru utilizarea materialelor și consum până în 2030.
În domeniul deșeurilor electronice, deputații europeni doresc ca UE să promoveze durata de viață mai lungă a produsului prin reutilizabilitate și reparabilitate.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii