Primul vapor al ONU cu cereale ucrainene a plecat spre Africa

Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit, marţi, Ucraina, cu aproximativ 23.000 de tone pentru Africa, a anunţat Ministerul Infrastructurii ucrainean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„În această dimineaţă, cargoul a plecat spre portul Djibouti, unde cerealele vor fi livrate la sosire consumatorilor în Etiopia”, a indicat ministerul ucrainean.

La bordul acestei nave închiriate de Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite se află la 23.000 de tone de grâu.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a afirmat că speră ca două sau trei nave suplimentare, care vor fi  închiriate de ONU, trebuie să plece în curând din Ucraina, pentru a ajunge pe piețe din Africa.

Acesta este primul transport de ajutor alimentar care părăseşte Ucraina de la semnarea, în iulie, a acordului între Kiev şi Moscova, prin medierea Turciei şi sub egida ONU, privind exporturile de cereale ucrainene. ”Evident că ne aşteptăm ca mai multe nave să părăsească porturile ucrainene pentru a ajuta oamenii din întreaga lume. Aceasta este doar prima dintre multele nave umanitare care vor părăsi porturile”, a declarat, la rândul lor, reporterilor Marianne Ward, director adjunct de operaţiuni pentru Programul Alimentar Mondial din Ucraina.

Prima navă comercială, Razoni, încărcată cu 26.000 de tone de porumb, a plecat pe 1 august spre Liban, treaversând coridoarele securizate convenite pe Marea Neagră. Un total de 16 bărci au părăsit Ucraina de la intrarea în vigoare a acordului, potrivit bilanţului autorităţilor ucrainene, dar nici o navă umanitară a ONU nu a ajuns încă pe mare.

Potrivit Programului Alimentar Mondial, un record de 345 de milioane de persoane din 82 de ţări se confruntă în prezent cu o insecuritate alimentară acută.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *