Prima navă cu cereale din Ucraina, care a plecat ieri din portul Odesa, nu a ajuns încă la Istanbul, așa cum era programat, transmite CNN, potrivit Digi24.
Nava ar fi urmat să ajungă astăzi la Istanbul, dar înaintează mai încet pe mare decât se estimase anterior, din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare din Istanbul. Conform noilor estimări, nava – care se afla în această dimineață în largul Deltei Dunării – ar urma să ajungă în strâmtoarea Bosfor, marți seara sau miercuri dimineața.
Nava cargo Razoni, aflată sub pavilion Sierra Leone, care este încărcată cu 26.000 de tone de porumb, a plecat luni din portul Odesa și se îndreaptă spre Liban, a transmis ieri ministerul turc al apărării.
Mai mulți oficiali din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene au anunțat că, la cheiurile porturilor din Marea Neagră, se află deja 17 nave, care sunt încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene, cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone. Însă, nici o navă dintre acestea nu a primit până acum acordul de plecare, așteptându-se ca primul transport de cereale să ajungă mai întâi la destinație. Potrivit autorităților turcești, ar urma ca, pe parcursul celor patru luni cât durează acordul, o navă încărcată cu cereale să plece în fiecare zi din porturile ucrainene.
După mai bine de două luni de discuții, care au fost mediate de ONU și Turcia, a fost semnat, la sfârșitul lunii trecute, un acord între Rusia, prin ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și Ucraina, prin ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene, pe Marea Negară, în principal prin portul Odesa, cel mai mare port la mare – dispune de trei terminale mari pentru încărcarea navelor.
Ucraina, care este al patrulea mare exportator mondial de cereale, și-a exportat până acum cereale pe calea ferată, la graniţele de vest cu Polonia, Slovacia și România, precum și pe barje, prin porturile de la Dunăre.
Laura Groșereanu