Primul summit dintre UE și ASEAN va fi organizat în decembrie

Potrivit diplomaților UE citați de Reuters, cele două blocuri vor organiza primul lor summit complet la Bruxelles în decembrie.

Agenția de presă a scris că Uniunea Europeană și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) plănuiesc să organizeze primul lor summit complet la sfârșitul acestui an, datorită climatului strategic tot mai tot mai tensionat în Asia. Potrivit unui oficial UE citat de Reuters, summitul, care nu a fost încă anunțat public, va avea loc la Bruxelles pe 14 decembrie.

Potrivit oficialilor UE, blocul european dorește o prezență mai solidă în regiune, pe fondul îngrijorării crescânde față de China și al tensiunii strategice tot mai mari dintre Beijing și Washington. Un oficial a spus că această mișcare este un semn al „relațiilor din ce în ce mai strânse în contextul geopolitic actual”.

Raportul agenției a afirmat că problemele de securitate se vor afla la baza discuțiilor din timpul summitului și că UE va căuta să clarifice poziția națiunilor din Asia de Sud-Est cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.

În afară de Singapore, care s-a alăturat campaniei internaționale de sancțiuni împotriva Rusiei, majoritatea guvernelor din Asia de Sud-Est au rămas neutre în privința războiului, considerându-l ca un conflict în esență european, în ciuda faptului că și acestea au fost zdruncinate de reverberațiile economice ale războiului.

Chiar dacă este puțin probabil să se alăture campaniei de sancțiuni, diplomații europeni vor căuta probabil asigurări de la partenerii ASEAN că nu vor ajuta guvernul rus să eludeze sancțiunile occidentale.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii