Primul reactor nuclear modular al României va fi amplasat în Dâmboviţa

Amplasamentul primului reactor nuclear modular din România va fi pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti, în județul Dâmboviţa – au anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul adjunct american al Departamentului pentru Energie, David Turk, și șeful misiunii diplomatice a SUA la București, David Muniz.

„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”, a declarat cu acest prilej ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a evidențiat parteneriatul strategic cu SUA, în cadrul căruia partea americană a sprijinit programul nuclear al țării noastre.

„Amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti a obţinut toate calificările în ceea ce priveşte securitatea, fiind considerat adecvat în această fază, conform criteriilor de proiectare şi principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”, a precizat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica. Potrivit reprezentantului Nuclearelectrica, România a analizat tehnologia și siguranța propuse de compania americană NuScale și a ajuns la concluzia că implementarea proiectului va duce atât la îndeplinirea obiectivelor României în materie de securitate energetică, cât și de decarbonizare, în acord cu politicile UE de mediu.

“România e singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie și există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu David Turk.

Termocentrala de la Doicești a fost dată în funcțiune în 1953, funcționând pe bază de lignit adus de la mai multe exploatări miniere, între care cea de la Câmpulung, iar în urmă cu zece ani a fost scoasă din funcțiune.

Tehnologia pe care o vor dezvolta americanii de la NuScale a primit aprobarea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară, în august 2020, și este considerată de ultimă generație în materie nucleară.

„Anunţul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România şi pentru a susţine atingerea ţintelor climatice, beneficiind în acelaşi timp de creştere economică”, a precizat John Hopkins, preşedinte NuScale.

Partea americană a apreciat că România, ca primă țară europeană ce folosește această tehnologie inovatoare, poate deveni un catalizator pentru implementarea de reactoare modulare mici în toată regiunea, în special în ţările din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, care doresc, la rândul lor, să îşi consolideze securitatea energetică, transmite Agerpres.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii