Primele exporturi de grâu ucrainean vor începe săptămâna viitoare

Primele exporturi ucrainene de grâu, după cele de porumb, sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu un acord internaţional semnat în iulie la Istanbul, a declarat miercuri un oficial al ONU, informează AFP, potrivit Agerpres.

În total, este vorba de 12 nave care au părăsit până acum porturile ucrainene și care au transportat porumb sau alte produse alimentare, a declarat Frederick Kenney, coordonatorul interimar al Centrului Comun de Coordonare, cu sediul la Istanbul, responsabil cu supravegherea implementării acordului internaţional semnat pe 22 iulie.

Potrivit oficialului ONU, navele care au părăsit porturile ucrainene au transportat 370.000 de tone de porumb şi alte produse alimentare. După ce vasele încărcate cu grâne au început să fie transportate pe mare, s-a eliberat spaţiu pentru a găzdui noi nave care vor putea transporta grâul recoltat anul acesta.

„O primă navă a pornit spre Ucraina prin strâmtoarea Bosfor”, a spus reprezentantul ONU, adăugând că nava respectivă ar putea părăsi Ucraina, încărcată cu grâu, săptămâna viitoare.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători de cereale din lume, cultivând și exportând în principal grâu, porumb și orz. Potrivit Comisiei Europene, anul trecut, Ucraina a reprezentat 10% din piața mondială a grâului, 15% din piața porumbului și 13% din piața orzului, majoritatea exporturilor de cereale fiind transportate prin porturile de la Marea Neagră.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *