Ungaria: Parlamentul European verifică gestiunea fondurilor UE de către guvernul Orban

O delegație de șase eurodeputați, condusă de Monika Hohlmeier, a vizitat Budapesta pentru a analiza cum sunt gestionate fondurile europene de către Ungaria. Europarlamentarii au examinat sistemele de control, în condițiile în care guvernului Orban i se reproșează probleme legate de achizițiile publice, eficiența Oficiului Național de Audit și măsuri discriminatorii împotriva unor companii.

Hohlmeier a concuzionat că delegația a avut trei zile de întâlniri intense cu părțile implicate în gestionarea, implementarea și controlul fondurilor UE, inclusiv reprezentanți ai guvernului, organisme de audit și impozite, membri ai opoziției, autorități locale, întreprinderi, societatea civilă și presa.

Unul dintre principalele motivele ale vizitei este reprezentat de faptul că Ungaria a fost prima țară care a fost supusă unor sancțiuni privind statul de drept, cu 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii votând în favoarea acestei decizii.

Vizita a scos la iveală neajunsuri, cum ar fi probleme legate de achizițiile publice, preocupări cu privire la eficiența Oficiului Național de Audit și măsuri discriminatorii împotriva anumitor întreprinderi.

Hohlmeier a cerut asigurarea unei distribuții transparente, echitabile și imparțiale a fondurilor UE către cetățenii, întreprinderile și regiunile maghiare și a subliniat necesitatea accesului egal la fondurile UE, fără discriminare sau părtinire politică.

De asemenea, a solicitat guvernului maghiar să pună în aplicare, cu promptitudine, 27 de „pași”, a căror implementare este crucială pentru deblocarea a aproximativ 28 de miliarde de euro către Ungaria.

Concluziile delegației Parlamentului European vor fi raportate Comisiei Europene, contribuind la eforturile în curs de desfășurare pentru asigurarea utilizării echitabile și transparente a fondurilor UE în Ungaria.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *