Inedit: Delegaţie chineză în Taiwan

Prima delegaţie chineză aflată în vizită în Taiwan de la debutul pandemiei de COVID-19 a avut parte de ‘o primire călduroasă’, a declarat luni primarul Taipeiului, Chiang Wan-an, care conduce Kuomintang (KMT), partid mai favorabil unei apropieri de China decât Partidul Democratic Progresist al preşedintei Tsai Ing-wen, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Vizita celor şase membri ai delegaţiei chineze, sosiţi sâmbătă de la Shanghai, intervine după o serie de schimburi recente între Beijing şi Taiwan, care se pregăteşte de alegeri prezidenţiale în 2024.

Responsabilii chinezi şi taiwanezi au schimbat puncte de vedere privind probleme municipale. Delegaţia de la Shanghai a declarat, de asemenea, că „a avut parte de o primire călduroasă’, a subliniat primăria din Taipei într-un comunicat emis luni.

Din cauza tensiunilor politice dintre Taiwan şi China, schimburile erau limitate chiar şi înainte de pandemie.

China revendică insula guvernată democratic ca făcând parte din teritoriul său şi a intensificat presiunea militară, diplomatică şi economică după alegerea ca preşedinte a lui Tsai Ing-wen, în 2016.

Întrebat dacă această vizită constituie semnul unei reluări a relaţiilor cu Taiwanul, şeful delegaţiei de la Shanghai, Li Xiaodong, a răspuns că este imposibil să se obţină o schimbare radicală doar prin intermediul unui grup de lucru.

Anul trecut, Beijingul interzisese importurile mai multor produse din Taiwan, ca represalii la vizita în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi.

După această deplasare, Beijingul a replicat atunci cu ample manevre militare în jurul insulei.

Facebook

Comentarii

151 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *