Prima navă de marfă, care a spart blocada rusă, a ajuns la Istanbul

Portcontainerul „Joseph Schulte”, sub pavilion Hong Kong, a plecat miercuri din portul ucrainean Odesa și a parcurs, inedit, „un nou coridor umanitar” stabilit de Kiev.

Deplasarea navei este considerată o acțiune temerară a Ucrainei, în condiţiile în care, la sfârşitul săptămânii, Rusia a tras focuri de avertizare asupra unui alt vas cargo care se îndrepta spre portul Ismail.

Preşedinţia turcă a luat poziție și a avertizat că un posibil atac al Rusiei asupra acestei nave, încărcate cu containere de marfă, nu ar face altceva decât să escaladeze conflictul pe Marea Neagră.

„Interlocutorii din Rusia au fost avertizaţi să evite acest tip de iniţiativă care ar putea creşte tensiunea în Marea Neagră”, a spus Ankara.

Moscova şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene la Marea Neagră şi Dunăre după retragerea sa din acordul privind cerealele, încheiat sub egida ONU şi a Turciei, intrat în vigoare în vara anului trecut.

În tot acest timp, comunitatea internaţională încearcă să găsească o modalitate de a asigura rute pentru transportul cerealelor către restul lumii în timp util, pentru recolta din această toamnă, Ucraina şi Rusia fiind principalii exportatori la nivel mondial.

Kievul exportă acum o mare parte din produsele sale agricole pe Dunăre. Potrivit Wall Street Journal, oficialii americani sunt în discuţii cu Turcia, Ucraina şi vecinii săi cu privire la creşterea traficului de-a lungul Dunării. Unul dintre aceşti oficiali a afirmat că Washingtonul va studia toate opţiunile, inclusiv aceea a însoţirii militare a navelor comerciale ucrainene.

Demersurile SUA sunt contrazise de cele ale Turciei, care susține, în continuare, că este nevoie de reactivarea acordului privind cerealele. În această linie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan speră să se întâlnească, luna aceasta, cu Vladimir Putin, discuțiile celor doi președinți centrându-se pe reluarea acordului privind exportul de cereale din Ucraina. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *