Prima încercare de lansare a rachetei britanice Skyrora a eșuat

Prima încercare a companiei britanice de rachete Skyrora de a ajunge în spațiu s-a încheiat la scurt timp după decolare, racheta de propulsie ajungând în mare. Compania cu sediul la Edinburgh și-a propus să ducă vehiculul Skylark L la peste 100 km, într-un zbor din peninsula Langanes din Islanda.

Lansarea rachetei britanice Skyrora a eșuat

Însă, din cauza unei probleme tehnice, racheta de 11 metri lungime a căzut în apele aflate la nu mai mult de 500 metri de rampa de lansare. Skyrora își propune să înceapă anul viitor lansările orbitale din Scoția. Acestea vor avea loc la portul spațial Saxavord, în curs de dezvoltare în Shetland. Se va folosi un vehicul mult mai mare, Skyrora XL. Zborul Skylark L de la sfârșitul săptămânii trecute a fost conceput ca o primă ocazie de a testa sistemele și procedurile.

„Deși această încercare de lansare nu a decurs în totalitate așa cum ne așteptam, a fost totuși o oportunitate valoroasă de învățare și o victorie uriașă pentru această nouă relație dintre Islanda și Regatul Unit, precum și pentru sectorul spațial european în sens mai larg. Pe baza a ceea ce am realizat aici, rămânem încrezători în atingerea obiectivului nostru de a efectua o lansare orbitală verticală completă de pe teritoriul Regatului Unit în 2023″, a declarat Volodimir Levikin, fondatorul și directorul general al Skyrora.

Skyrora adoptă o abordare etapizată pentru a ajunge în spațiu. Până în prezent, a pilotat doar vehicule supersonice de mici dimensiuni în atmosferă, la o altitudine mai mică de 30 km. Misiunea Skylark L a fost o primă încercare de a depăși linia Karman, granița recunoscută la nivel internațional în care aeronautica cedează locul astronauticii.

Compania plănuiește o nouă misiune în 2023

Skylark L este o „rachetă de sondare” alimentată cu kerosen și peroxid de hidrogen. Aceasta este concepută pentru a oferi încărcăturilor științifice câteva minute de imponderabilitate în care să poată efectua experimente. Racheta nu este construită pentru a ajunge suficient de sus și de repede pentru a rămâne în aer și, prin urmare, este descrisă ca fiind suborbitală, notează BBC.

Cu toate acestea, încărcăturile utile de pe viitoarea Skyrora XL ar urma să fie orientate spre altitudini orbitale. Motoarele tipărite 3D pentru acest vehicul de 23 de metri au fost supuse unor teste de foc static, iar compania este hotărâtă să efectueze o misiune de debut în 2023.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *