Prima femeie prim-ministru al Franței în ultimii 30 de ani

Élisabeth Borne (61 de ani) are o experiență vastă în domenii-cheie pentru noul mandat al lui Macron, în special politica de mediu și cea socială, și a trecut prin negocieri dure cu sindicatele franceze. În ultimii cinci ani a fost, pe rând, titulara ministerelor Transporturilor, Tranziției ecologice și Muncii. Anterior, cea care se descrie ca fiind o „femeie de stânga” a fost consilieră și șefă de cabinet pentru miniștri socialiști și a condus Regia de transporturi din Paris.

Sunt elemente considerate atuuri în noul mandat al președintelui francez, care pregătește reforma sistemului de pensii și ajutoare de stat, ceea ce ar putea determina noi proteste de stradă.

”Aș dori să dedic această nominalizare tuturor femeilor sfătuindu-le să își urmeze visele! Nimic nu ar trebui să le oprească din lupta pentru obținerea unui loc înalt al femeii în societatea noastră”, a spus Borne după anunțul desemnării sale.

Élisabeth Borne este a doua femeie prim-ministru în istoria Franței, după Édith Cresson, care a condus guvernul socialist în 1991-1992.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii