Oradea: Prima fabrică de anvelope cu emisii zero de dioxid de carbon din lume

Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat, astăzi, lucrările de construcție a fabricii de producție de anvelope din Oradea, prima din lume care va avea emisii zero de dioxid de carbon.

Ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, a declarat, cu ocazia deschiderii lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, că această investiţie de 650 de milioane de euro este un mesaj important şi către alţi investitorii finlandezi şi străini să investească în România.

„Aş vrea să felicit decizia Nokian Tyres pentru că a ales această locaţie, fabrica de la Oradea fiind o contribuţie excelentă pentru relaţiile comerciale bilaterale. Această investiţie de la Oradea trimite un mesaj important către investitorii străini, pentru că Oradea este un mediu de afaceri favorabil şi va încuraja şi alte companii din Finlanda să investească în România şi să aibă mai multe relaţii comerciale cu România”, a declarat Marjut Akola, în cuvântul său din cadrul ceremoniei de inaugurare, potrivit Agerpres.

Ea a menţionat faptul că este o zi importantă pentru Europa şi una deosebită pentru relaţiile excelente dintre Finlanda şi România.

La festivitatea de inaugurare, au vorbit CEO-ul companiei finlandeze, Jukka Moisio, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, preşedintele Consiliului de Administraţie Nokian Tyres – Jukka Hienonen, ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Reprezentanţii companiei au evidenţiat rolul strategic al acestei investiţii pe plan mondial, fiind prima fabrică cu emisii zero de dioxid de carbon din lume, ce va produce 6 milioane de anvelope premium pe an, all seasons, pentru Europa Centrală, cu tehnologii automatizate și soluţii digitale.

blank

„Astăzi facem istorie! Ne-am angajat să fim lideri în sustenabilitate, activitatea noastră fiind susţinută de cultura şi valorile noastre, un exemplu foarte bun fiind siguranţa la locul de muncă, la un nivel foarte ridicat”, a spus CEO-ul Jukka Moisio.

Moisio a mai afirmat că, având competenţa ştiinţifică a unui centru de inovare şi cercetare, vor fi introduse materiale reciclate în anvelope, având în vedere că un obiectiv prevede ca până în 2030 un procent de 50% din materiile prime din cauciucuri să fie regenerabile sau reciclate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan a afirmat că Oradea devine, prin această investiţie, un pol industrial competitiv, prin transfer de noi tehnologii, competenţă şi exigenţă.

Fabrica Nokian va fi construită, începând chiar de săptămâna viitoare, pe amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, pe un teren privat, cumpărat de companie, cu o suprafaţă de circa 50 de hectare.

Cele 650 de milioane de euro vor fi investite în clădiri şi echipamente.

Potrivit directoarei Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, autorizaţia de construire este emisă pentru 24 de luni, astfel încât primele anvelope să ajungă pe piaţă deja de la finalul anului 2024, iar producția în masă la începutul anului 2025.

Fabrica Nokian Tyres de la Oradea are o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope pe an, iar 90% din producție va merge la export.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *