Prim-ministrul Muntenegrului face coaliție cu un partid pro-rus

Astăzi, prim-ministrul pro-european al Muntenegrului, Milojko Spajic, a reușit să obțină votul Parlamentului pentru coaliția sa guvernamentală, în urma unei alianțe surprinzătoare cu formațiunea pro-rusă „Pentru viitorul Muntenegrului”.

Această mișcare a stârnit polemici și controverse, deoarece partidul lui Spajic, „Europa acum!”, a obținut 26% din voturi în alegerile din iunie, în special de la tinerii sătui de vechea clasă politică.

În discursul său din Parlament, noul premier și-a exprimat ambiția de a transforma țara în „Elveția Balcanilor și Singapore-le Europei”. Cu toate acestea, opoziția socialistă acuză că această coaliție reprezintă un guvern anti-european, anti-muntenegrean și pro-rus. Acest lucru a fost alimentat și de faptul că președinția Parlamentului a revenit reprezentantului partidului „Pentru viitorul Muntenegrului”, Andrija Mandic, aliat cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

Alianța „Pentru viitorul Muntenegrului” este cunoscută pentru opoziția sa fermă față de recunoașterea independenței Kosovo și pentru opoziția la sancțiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei. Andrija Mandic a pierdut imunitatea parlamentară cu două legislaturi în urmă, fiind acuzat de conspirație și tentativă de lovitură de stat alături de alte 13 persoane, inclusiv doi cetățeni ruși. În 2021, o curte de apel a anulat verdictul din prima instanță și a dispus rejudecarea procesului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *