Prețurile la gaze naturale cresc în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut astăzi, la prognozele privind temperaturile mai scăzute adăugându-se tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În această dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze naturale au urcat cu 6,9%, apoi s-a înregistrat un avans de 3,4%.

Creşterea vine după patru sesiuni de scăderi ale preţurilor europene la gaze naturale.

În cea mai mare parte a nord-vestului Europei, temperaturile ar urma să scadă spre finalul lunii sub nivelul normal, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire.

Separat, capturarea unei nave în sudul Mării Roşii sporeşte temerile că războiul Israel-Hamas ar putea duce la perturbări mai extinse ale transportului maritim.

Până acum, transporturile de produse energetice au fost în mare parte neafectate de conflictul din Orientul Mijlociu, dar Marea Roşie este una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume. Petrolierele din Qatar – un exportator cheie de gaze naturale lichefiate (GNL) – trec prin regiune, în drumul lor spre Europa.

Europa se pregăteşte de iarnă cu capacităţile de stocare a gazelor pline şi importuri masive de GNL, dar continentul rămâne vulnerabil la riscurile de aprovizionare, după ce criza energiei de anul trecut a redus semnificativ fluxurile de gaze ruseşti.

Facebook

Comentarii

143 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *