Prețurile gazelor din Europa au atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni

Prețurile gazelor din Europa au atins cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, pe măsură ce industriile și gospodăriile și-au redus consumul.

Prețurile la Instrumentul olandez de transfer de titluri, principalul centru de tranzacționare din Europa, au oscilat luni în jurul valorii de 150 de euro pe megawat-oră, coborând uneori sub acest nivel, pentru a se stabiliza apoi la 154 de euro la sfârșitul zilei.

Ultima dată când prețurile au scăzut sub pragul de 150 de euro a fost la începutul lunii iulie.

Această scădere vine și după ce Comisia Europeană a anunțat că instalațiile de stocare a gazelor din UE, care sunt esențiale pentru cererea suplimentară din timpul iernii, sunt pline în proporție de 90%.

UE explorează diferite căi, inclusiv o plafonare a prețurilor pentru a reduce influența prețurilor la gaze asupra energiei electrice, dar statele membre sunt încă împărțite în ceea ce privește adoptarea unei căi comune cât mai puțin de riscantă și care să ofere cel mai potrivit rezultat.

Deși un document neoficial elaborat de Comisia Europeană a arătat economii mari de gaze în majoritatea țărilor UE, unele, cum ar fi Irlanda, Grecia, Suedia și Spania, au crescut efectiv consumul.

Sectorul industrial a fost deja nevoit să își limiteze orele de producție și au fost forțate să economisească din cauza crizei energetice.

Producția industrială din zona euro a scăzut cu 2,3% în iulie față de luna precedentă, potrivit Eurostat iar încrederea consumatorilor este la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată (-28,8% în zona euro), scăzând mai puternic decât în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19.

Cu toate acestea analiştii au spus că, în timp ce o recesiune ar fi dureroasă pentru europeni, aceasta ar reduce cererea care automat ar scădea şi mai mult preţurile gazelor.

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *