Preţul gazelor naturale scade în Bulgaria, cu 15%

Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria a aprobat scăderea preţului gazelor naturale cu 15%, în urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Agerpres.

De la 1 iunie, noul preţ al gazelor va fi de 65,82 leva (aproximativ 92 euro) per MWh. Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licenţă pentru producţia şi transferul energiei termale.

Reducerea preţului gazelor naturale este un factor favorabil pentru consumul gospodăriilor, pentru companii şi pentru firmele care asigură încălzirea, a precizat EWRC.

Instituţia a indicat că aprovizionarea cu gaze a pieţei interne se realizează din două surse. Mixul de preţ pentru iunie include întreaga cantitate de gaze naturale convenită conform contractului pe termen lung cu Azerbaidjanul, prin interconectorul „Bulgaria – Grecia” (IGB).

Aceste livrări acoperă 70,3% din consumul lunar şi au o importanţă cheie în obţinerea unui preţ favorabil la gaze. De asemenea, după organizarea unei proceduri de licitaţie, Bulgargaz a finalizat un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate (GNL) în iunie.

„Obţinerea unui grad de umplere de 85% la depozitul de gaze din Chiren, obiectivul fiind de a ajunge la 95%, ne dă încredere că Bulgaria va face faţă iernii fără surprize”, a declarat preşedintele EWRC, Ivan Ivanov.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.