Președinția spaniolă a UE vrea reforma politicii migratorii europene

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat luni, după preluarea președinției rotative a Consiliului UE, că doreşte să finalizeze până la sfârşitul anului reforma politicii migratorii europene, în ciuda opoziţiei ferme a Ungariei şi Poloniei, notează AFP și Agerpres.

Importanța finalizării acestui pact a fost subliniată de Sanchez în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid: „Sper că vom putea încheia acest dosar important pe parcursul acestui semestru” al preşedinţiei spaniole, care urmează să se încheie pe 31 decembrie.

„Pentru Spania, acest lucru ar fi unul extrem de important, chiar simbolic din punct de vedere politic”, deoarece ţara se confruntă de ani de zile cu crize migratorii care au evidenţiat nevoia de mai multă „coordonare” şi „cooperare”, a adăugat Sanchez.

Opoziția Ungariei și Poloniei vine pe fondul propunerii Comisiei Europene care prevede ca statele membre să distribuie în mod egal imigranţii din ţările UE aflate sub presiune migratorie. În cazul unui refuz, țările membre vor trebui să plătească o contribuţie financiară, echivalentă cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant. Acordul preliminar a fost obținut prin majoritate calificată (votul favorabil a 15 ţări membre din 27).

În cadrul conferinței a fost prezentă și președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, care și-a exprimat susținerea pentru ambiția președinției spaniole: „Am deplină încredere în spiritul european al Spaniei”, a spus ea, arătându-se optimistă cu privire la posibilitatea de a încheia reforma pactului migratoriu, pentru că „am înţeles cu toţii” că acest subiect „necesită un răspuns european”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *