Președinția cehă a Consiliului UE susține aderarea României la Schengen

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene susține aderarea României la Spațiul Schengen, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită în capitala Cehiei.

Șeful diplomației române a avut joi consultări cu omologul ceh, Jan Lipavsky, ocazie cu care a purtat discuții, printre altele, și pe marginea susținerii României pentru aderarea la spațiul Schengen. „Am discutat, foarte important, despre aderarea României la Spațiul Schengen. Aș dori să îi mulțumesc domnului ministru pentru susținerea puternică pe care Republica Cehă o acordă realizării acestui obiectiv foarte important al României”, a spus ministrul Bogdan Aurescu, care a precizat că a prezentat, în detaliu, stadiul pregătirilor făcute de autoritățile române pentru aderarea la spațiul Schengen.

”Îndeplinim deja toate criteriile în acest sens, de mai multă vreme, și sperăm să putem avansa pe durata președinției cehe a Uniunii Europene”, a subliniat șeful diplomației române, în cadrul întâlnirii.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a arătat că România a luat măsuri pentru gestionarea situației de la frontiera externă a UE, pe fondul războiului din Ucraina, iar acest lucru demonstrează încă o dată că țara noastră ”este un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune și că aplică, în mod eficient, standardele de aderare la spațiul Schengen”.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia. România, Bulgaria, Croația și Cipru sunt țările UE care așteaptă să adere la spațiul Schengen.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *